de ge­schie­de­nis van cine zoo­logie

Ok­to­ber 1915. Volle oor­logs­tijd in bezet Ant­wer­pen. Aan het toen­ma­li­ge Sta­tie­plein (nu Ko­nin­gin Astrid­plein) opent ‘Cine Zoo­logie’. En­ke­le maan­den eer­der had het be­stuur van de Ko­nink­lij­ke Maat­schap­pij voor Dier­kun­de van Ant­wer­pen (de ver­e­ni­ging ach­ter de Ant­werp­se die­ren­tuin) be­slist om film­ver­to­nin­gen te or­ga­ni­se­ren.

De rij­ke­lijk ge­de­co­reer­de feest­zaal werd eerst ge­bruikt voor con­cer­ten, dans­avon­den en ten­toon­stel­lin­gen. Nu kreeg ze een nieu­we be­stem­ming.

In tij­den waar­in zowel het die­ren­be­stand als het aan­tal abon­nees te lij­den had­den onder de oor­log, wilde het be­stuur het zijne bij­dra­gen ’om de ver­ve­ling, waar­in het volk hier ver­keert, af te weren’.

Cine Zoo­logie werd al snel een van de meest ge­res­pec­teer­de bios­co­pen uit de buurt. Daar­voor zorg­de de band met de hoog aan­ge­schre­ven die­ren­tuin, de ver­zorg­de film- en con­cert­pro­gram­ma­tie en het fraaie bios­coop­or­kest. De in­kom­sten uit de bios­coop hiel­pen de Ant­werp­se zoo om de moei­lij­ke jaren van de Eer­ste We­reld­oor­log te over­brug­gen.

Ook na de oor­log flo­reer­de de zaal. In 1930 werd suc­ces­vol de om­slag naar de ge­luids­film ge­maakt. Mid­den jaren der­tig ging het de zaal steeds min­der voor de wind. De con­cur­ren­tie in de buurt was flink toe­ge­no­men. De di­rec­tie be­slis­te om de zaal niet lan­ger als bios­coop te ex­ploi­te­ren.

In 1960 werd de feest­zaal af­ge­bro­ken en ver­van­gen door de Ko­nin­gin Eli­sa­be­th­zaal. Eind 2016 open­de de derde con­cert­zaal op die plek, die ook Ko­nin­gin Eli­sa­be­th­zaal heet, als deel van het nieu­we Eli­sa­beth Cen­ter Ant­werp. Het con­cert- en con­gres­cen­trum kan te­rug­blik­ken op een rijk ver­le­den.

Over het ar­chief